2009 m. rugsėjo 27 d., sekmadienis

Your friends & neighbors


Your friends & neighbors - Draugai ir kaimynai. 1998 m
Juodojo humoro komedija.
Ciniškų kovų arena – prabangūs miegamieji
Neringa JONUŠAITĖ
LR apžvalgininkė
Kino menas turi vadinamuosius sunkius kūrėjus. Kai šie ką nors nedoro nuveikia ekrane, baisisi ir žiūrovai, ir kritikai. Tačiau užtenka jiems išsukti iš kelio, kai visi nustemba: nedorėliai, kur jūs?Panašus atvejis – JAV režisieriaus ir dramaturgo Neilo LaBute'o, kuris ne kartą buvo išvadintas šlykščiausiu Holivudo žmogumi ir ciniku, kritikuotas už amoralumą ir atvirai demonstruojamą neapykantą moterims. O jis – ką? Tik šaltai šypteli ir pareiškia, kad jį labiausiai išgarsinusiai dramai „Seselė Betė” scenarijų rašė kitas žmogus ir jis privalėjęs juo sekti, todėl buvęs neįprastai geras ir naiviosios Betės neatidavęs į sekso vergiją. O – galėjo.Nors juostoje „Seselė Betė” yra žmogžudystės scena ir šaipomasi iš pamišimo dėl garsenybių, N.LaBute'as purto galvą: tai ne mano filmas. Kritikai sutinka – pernelyg švelnus kūrinys cinikui, kuris mato tik tamsiąją gyvenimo pusę.
Šokiruoti bet kokia kaina
O koks filmas labiausiai atitiktų 1963 metais gimusio N.LeBute'o temperamentą, požiūrį į gyvenimą, pastangas bet kokia kaina šokiruoti? Be abejo, antrasis režisieriaus kūrinys – juodoji komedija „Draugai ir kaimynai”, pavadintas šiuolaikine amoralumo sakme.Neįvardytame Amerikos mieste, kurio taip ir nepamatome, nes juostos veiksmas rutuliojasi beveik vien interjeruose, gyvena šeši modernūs, išsilavinę, viskuo apsirūpinę žmonės. Viena vedusi pora, viena sugyventinių pora ir du viengungiai.Jų vardus, tyčia surimuotus – Merė, Terė, Čerė, Beris, Keris, Džeris, sužinosime tik filmo pabaigoje. Kodėl? Gal todėl, kad šis viskuo apsirūpinęs visuomenės aukštesniosios klasės sluoksnis yra tarsi uniformuotas, kad jame išnyksta bet koks individualumas, todėl ir vardai nebeturi jokios reikšmės?Veikėjai gyvena prašmatniai įrengtuose butuose, turi puikius darbus, valgo madinguose restoranuose, sportuoja klubuose, prakaituoja pirtyse, yra stilingai apsirengę. Jie atrodo puikiai ir patys tai žino. Visų keliai – tie patys: darbovietė, restoranai, sporto klubai, SPA, knygynai, meno galerijos. Saldus gyvenimas be jokių rūpesčių. Vienintelė tema, kuri sukelia sumaištį veikėjų gyvenime – seksas. Ne veltui filmas ir prasideda, ir baigiasi miegamojo scenomis.
Seksas dideliame mieste
Teatro profesorius Džeris (Benas Stilleris) gyvena su meiluže Tere (Catherine Keener), kurią iš proto varo partneris, sekso metu nepaliaujamai tauzijantis niekus, nes įsivaizduoja esąs žaismingas vyrukas.Jų vedę draugai Beris (Aaronas Eckhartas) ir Merė (Amy Brenneman) yra nusibodę vienas kitam ir bendras miegamasis jiems – vargas, o ne džiaugsmas. Tai žinodamas, Džeris flirtuoja su Mere, ketindamas su ja užmegzti seksualinį ryšį.Save įsimylėjęs viengungis gydytojas Keris (Jasonas Patrickas) – pagarsėjęs mergininkas ir arogantiškas moterų niekintojas. Kerio cinizmui nėra jokių tabu. Auditorija buvo šokiruota dėl filme nuskambėjusio Kerio prisipažinimo, kad jo geriausias seksualinis nuotykis – studijų metais buvęs grupinis kolegės išprievartavimas, ir pareikalavo šią sceną iškirpti iš filmo.Gal normaliausia šiame kontekste iš pradžių atrodo meno galerijos darbuotoja Čerė (Nastassja Kinski), kuri dairosi baikščiomis stirnos akimis, kol susimedžioja auką: užmezga romaną su vyrais nusivylusia Tere. Taip netrukus sekso manijos apsėsti veikėjai ima keliauti iš vienos lovos į kitą, sumegzdami keistą tarpusavio santykių voratinklį.
Visi galvoja tik apie save
Garsus JAV kino kritikas Rogeris Ebertas rašė, kad „Draugai ir kaimynai” vaizduoja pasibaisėtinai egoistiškus žmones, kurių mintys sukasi tik apie juos pačius. Veikėjai kalba apie seksą ir meilę ne tam, kad parodytų vienas kitam simpatiją ir švelnumą, o kad įskaudintų, už ką nors atkeršytų, pademonstruotų savo valdžią. Prabangūs miegamieji jiems yra tarsi kovos laukas, ir iš jo nė vienas neišeina nesužalotas.„Manau, kad tu esi nepaprasta lovoje”, – jausmingu balsu sako Keris ir tik kamerai atsitraukus matome, kad jis kalba į diktofoną, repetuodamas šią frazę įvairiomis intonacijomis. Keris ketina šį komplimentą pasakyti skirtingoms moterims. Kokiu balsu – priklausys nuo situacijos ir nuo moters.Verta atkreipti dėmesį į dvi svarbias filmo scenas. Viena jų – kai trys vyrai pirtyje dalijasi prisiminimais apie įsimintinus seksualinius nuotykius; kita scena vyksta meno galerijoje, kurioje veikėjai kiekvienas atskirai su Čere aptaria tą patį paveikslą. Pirmoji scena vaizdžiai pademonstruoja, ką apie moteris kalba vyrai, kai jie yra vieni, o antroji įrodo, kad net artimi žmonės šiuolaikinėje visuomenėje kalba skirtingomis kalbomis. Pamokoma patirtis.
Nepalieka jokių iliuzijų
Šis puikiai aktorių suvaidintas ir juodojo humoro persmelktas kūrinys nepalieka jokių iliuzijų dėl tikrųjų žmonių santykių. Viskas – vaidyba, viskas – melas, visi žmonės galvoja tik apie save ir savo malonumus, tvirtina N.LeBute'o filmas, kurio niūrias įžvalgas dar pastiprina grupės „Apocalyptica” muzika.N.LaBute'as, kaip piktų, ciniškų filmų režisierius, išgarsėjo debiutine juosta „Vyrų kompanijoje”, kurioje du vyrai žiauriai pasišaipo iš aklos merginos. Ir kiti jo filmai „Daiktų kontūrai”, „Užvaldymas”, „Karklų žmogus” bei naujausias – „Nepageidaujamas kaimynas” buvo vadinami provokuojančiais.Kol N.LeBute'o filmai keliaudavo per festivalius, o kritikai apie juos aršiai diskutuodavo, dalis publikos šaukdavosi režisieriui kraujo keršto. Mormonų bažnyčia, kuriai N.LeBute'as jaunystėje priklausė, jį nuo savęs atskyrė už neigiamą tikėjimo vaizdavimą.N.LeBute'as pasakojo, kad labiausiai jį nustebino ir pralinksmino, kai grupė moterų jį pagyrė už atseit feministinį filmą „Vyrų kompanijoje”, kuris taip tikroviškai parodo, kokie siaubūnai yra vyrai.
Filmo trukmė 1:36 val.

Komentarų nėra: